Ilustrace: Alejandra Caballero

Svět v ústech

Náš vztah k jídlu odráží vztah k životu. Držíte se zpátky, nebo chcete pro sebe co nejvíc?

12:47
Kristina Sarisová

Kristina Sarisová
Psycholožka

12. 8. 2021

Jaký přístup k jídlu jste zažívali ve své rodině? Někde je bráno jako zdroj potěšení – pozitivní životní okamžiky jsou spojeny se svátečním obědem či večeří v restauraci. V jiné rodině se k jídlu přistupuje pouze jako ke zdroji energie – něčemu, co potřebujeme, abychom mohli dobře fungovat. Jedni rodiče byli na jídlo úzkostně opatrní, jiní naopak. Někde byly děti vedeny ke střídmosti, jinde podporované v tom dopřát si a odměnit se.

Naše první zkušenosti s okolním světem mají úzkou spojitost s přijímáním potravy, se sáním z matčina prsu. Kojení je první interakcí, kterou zakoušíme. Pociťujeme blízkost a teplo matky, postupně s ní navazujeme oční kontakt a vnímáme, jak se na nás matka tváří. Také vnímáme její vyladěnost či napjatost.

Tento článek si mohou přečíst jen naši předplatitelé.

Chcete-li pokračovat ve čtení a otevřít si přístup k veškerému obsahu Psychologie.cz, pořiďte si předplatné.

Chci předplatné
Už máte předplatné? Přihlašte se.

Články k poslechu

Vnitřní pranýř

Házíte s oblibou v myšlenkách špínu sami na sebe? Cesta ven existuje.

6 min

Léčba duše

Co psychoterapie zmůže a jak účinkuje? Přestaňme od ní čekat nemožné.

7 min

Křehkost ve vztazích

Problém není vždycky ve vás. Naučte se rozeznat, kdy má smysl na vztahu pracovat.

10 min

Ta malá ve mně

Dnes jsem dospělá, mám podporu. Zkouším se vcítit do svého zraněného já.

13 min

Úzkost je chytrá

Pomáhá nám vyhnout se nebezpečí. Nestyďme se za ni – udělejme si z ní spojence.

13 min

12. 8. 2021

Nastavení soukromí

Můžeme povolit některé další služby pro analýzu návštěvnosti? Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat.

Více informací.