12. 2. 2019
V minulém článku jsme si pověděli o tom, jak klíčovou úlohu ve funkčnosti našeho metabolismu hrají stresová a klidová fyziologie. Plyne z toho, že cokoliv v našem životě pomáhá snížit stresovou zátěž, bude prospívat našemu celkovému zdraví – včetně schopnosti těla regulovat váhu tak, aby se nadměrně neukládaly tukové rezervy. Význam různých relaxačních či meditačních technik je v tomto případě nedocenitelný. Někdy se ovšem setkávám s tím, že i lidé, kteří jinak žijí poměrně radostný a uvolněný život, přepnou do stresové reakce, jakmile se octnou poblíž jídla.
Pokud je v naší mysli stále přítomný „strašák“ v podobě nadváhy, pak se jídlo samotné stává jedním ze stresorů. Uvést se před jídlem do stavu klidové fyziologie je pak nutnost, pokud nechceme, aby se naše obavy naplnily. Klidová fyziologie je také jediný stav těla a mysli, ve kterém jsme schopni efektivně trávit, získávat pro sebe živiny a spalovat kalorie namísto jejich zvýšeného ukládání.
Tento článek si mohou přečíst jen naši předplatitelé.
Chcete-li pokračovat ve čtení a otevřít si přístup k veškerému obsahu Psychologie.cz, pořiďte si předplatné.
Chci předplatné