Co když je to ve střevě?

Za vznikem deprese může stát potravinová intolerance.

Kamila Ryšánková

Kamila Ryšánková
Psycholožka

20. 11. 2018

O depresi již bylo řečeno a napsáno mnoho, příčiny vzniku jsou však stále nejasné. Víme o možných genetických příčinách, změnách ve funkci mozku, přihlížíme k osobnostním faktorům jedince, dokumentujeme jeho závažné životní události a mapujeme společenský život, ale přesto si stále v některých případech nejsme jisti, odkud se deprese bere a hlavně jaká je příčina jejího opakovaného návratu. Ti, kdo s depresí mají osobní zkušenost, se ve svém okolí mohli setkat s nepochopením a větami typu: „Je to celé jen v tvojí hlavě. Vymýšlíš si to. Jsi líný. Nechce se ti. Vstaň a běž něco dělat.“ A co kdyby to nebylo jen v hlavě, ale i jinde v těle? Třeba ve střevě.

Tento článek si mohou přečíst jen naši předplatitelé.

Chcete-li pokračovat ve čtení a otevřít si přístup k veškerému obsahu Psychologie.cz, pořiďte si předplatné.

Chci předplatné
Už máte předplatné? Přihlašte se.

Články k poslechu

Uzdravila mě láska

Teprve se současným partnerem jsem se osmělil překonat svou fobii ze sexu.

8 min

Zraněni lékařem

Je vám zle, cítíte bolest. Potřebujete pomoc, ale nenacházíte porozumění.

17 min

Na chvíli sama

Můj recept na péči o svou duševní pohodu zahrnuje ty nejobyčejnější věci.

7 min

Vysoce citlivé dítě

Jak se pozná vysoce citlivé dítě? Potřebuje ve škole zvláštní režim a úlevy?

14 min

Sebepoznávací maraton

Absolvovala jsem v rámci výcviku 24 hodin terapie v kuse. Jaké to bylo?

10 min

20. 11. 2018

Nastavení soukromí

Můžeme povolit některé další služby pro analýzu návštěvnosti? Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat.

Více informací.