Co mě vaření naučilo o životě

O čem přemýšlí psychoterapeut, když přemýšlí o vaření?

Michal Mynář

Michal Mynář
Psychoterapeut

21. 11. 2016

Miluju vaření. Miluju ho minimálně stejně jako svoji práci. A ti, kdo mě sledují na Facebooku, to vědí, protože neustále vymýšlím nějaké recepty a vylepšení a sdílím své výtvory. Vaření je pro mě synonymem dokonalého odpočinku a seberealizace. Zbavuju se při něm stresu, rozvíjím představivost, kreativitu i intuici, zapojuju všechny smysly, soustředím se tady a teď… Ale jídlo a vaření mě naučily překvapivě mnoho také o životě.

Vaření začínám (a končím) tím, že si uklidím kuchyň. Pokud je nějaký hrnek nebo sklenička ve dřezu, dám je do myčky, pokud najdu v myčce umyté nádobí, vyskládám ho. Zkontroluju, jestli mám dost papírových utěrek, setřu kuchyňskou desku, připravím si příruční nádobu na odpad, nachystám si ingredience a nástroje. Tato příprava zabere jen pár minut, ale je pro mě nesmírně důležitá.

Pokračovat ve čtení

Odemknout celý web

od 104 Kč měsíčně

Články k poslechu

Co si dlužím

Sami vůči sobě jsme věřitelem i dlužníkem současně. Jak předcházet vyčerpání zdrojů?

8 min

Umění vypnout

Učím se být nejen on, ale také off – zastavit se včas, když bych toho …

9 min

Nikdo nejsme dost dobří

Hluboký pocit nedostatečnosti je základní lidská zkušenost.

12 min

Učím se nevědět

O profesních slepých uličkách začínající psycholožky píše Tereza Sladká.

7 min

Nemluvme o násilí

Jak mluvit s dětmi, aby se škola a svět staly bezpečnějším místem?

16 min

21. 11. 2016

Načítá se...
Načítá se...
Načítá se...

Nejlépe hodnocené články

Nastavení soukromí

Můžeme povolit některé další služby pro analýzu návštěvnosti? Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat.

Více informací.