Foto: Thinkstock.com

Naučte se Pomodoro

Jako ještěrka na asfaltu: buď sviští, nebo nehybně stojí. Nešourá se od ničeho k ničemu.

Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

10. 1. 2011

Jednoduchý trik s kuchyňskou minutkou či stopkami může usnadnit spoustu různých druhů práce.

Kuchyňská minutka, takové to kýčovité tikající rajče či hamburger, vám pomůže být produktivnější. A nezáleží při tom, jestli chystáte podklady pro obchodní jednání, píšete diplomovou práci anebo uklízíte byt.

Že je to blbost? Kdeže, sám jsem si vyzkoušel, že technika Pomodoro funguje. Je jednoduchá: natáhněte si odpočet na 25 minut a pusťte se do práce. Až zacinká zvonek, dopřejte si pětiminutovou pauzu. Po čtyřech půlhodinách si můžete užít dlouhou přestávku. A takhle pokračujte, dokud není vše hotové.

Zumba pro duševně pracující

Pomodoro je ztělesněním rady, které v jedné ze svých knih dává spisovatel Ray Bradbury mladým autorům: utíkej, klidně stůj. Jako ještěrka: buď sviští po asfaltu, anebo se k němu nehybně přilepí. Nešourá se od ničeho k ničemu.

„Některé věci prostě chtějí svůj čas. Dítě taky nestvoříte za měsíc tak, že přivedete devět žen do jiného stavu.“ Warren Buffett

Trik s minutkou přesně rozděluje období, kdy během dne pracujete, od těch, kdy odpočíváte. Pro duševní hygienu to je stejný milník jako pro tu veřejnou odvedení splašků pod zem.

Náhražky rajčat

Nemáte-li doma kuchyňskou minutku, nemusíte hned utíkat do domácích potřeb. Račte v prohlížeči navštívit tomatoi.st, klepněte na „pomodoro“ a pusťte se do díla. Služba umí odpočítavat velké i malé pauzy. Pokud patříte k nadšencům, kteří musí mít vše značkové, porozhlédněte se po e-shopu na pomodorotechnique.com.

Líbí se mi i to, že tahle jednoduchá pravidla dávají dnu rytmus. Ten navíc může sdílet víc lidí v kanceláři, když do Pomodora uvrtáte své užvaněné kolegy. Nebo i doma, když se s partnerem nebo spolubydlícím potřebujete připravit na zkoušku.

Teprve „na Pomodoru“ mi došlo, proč je tak populární cvičení zumba a všechny ty kombinace aerobiku a rozjuchané hudby. Pocit ve chvíli, kdy se tělo a mysl chytnou vnějšího rytmu, je skvělý. A nejistota spojená s prací (nebo natřásáním těla v nevkusných teplákách) mizí.

S tím souvisí poslední výhoda: práce přichází po malých stravitelných porcích. Nemusíte se hned vypořádat se stovkou nepřečtených mailů, která na vás v outlooku štěká po týdenní dovolené – ponořte se do toho na necelou půlhodinu, a pak si dejte bene. To už jde, ne?

Šestnáctipomodorová pracovní doba

Kuchyňská minutka a popsaná sada pravidel samozřejmě nejsou všelék. Pomodoro třeba selhává v případě, že se potřebujete nadlouho zavrtat do nějaké vážné, kreativní práce. Programátor nebo básník může mít po zadrnčnení alarmu chuť švihnout rajčetem o stěnu.

Takovou zkušenost má i Lukáš Gregor, který se stará o web mitvsehotovo.cz. „Při psaní článků a kreativní činnosti tohoto typu lze Pomodoro jen velmi obtížně využít. Hrozí rozbití myšlenky, narušení lineárnosti. O něco lepší využití má Pomodoro při psaní nějak strukturovaného textu, třeba jednotlivých podkapitol.“

A dodává, že si nedovede představit, že by pětiminutové pauzy využíval k činnosti, která s prací nijak nesouvisí, třeba k vyřizování telefonátů.

„Spíš to beru tak, že můžu vstát od stolu, trochu se projít, podívat se do dvora – přeostřovat zrak – a v poslední době zkouším dělat kliky nebo šlapat na rotopedu.“

Využívejte celý web.

Předplatné

Dělí se ještě o jeden zajímavý tip: „Pětadvacetiminutové pomodoro jednotky používám při plánování dne u jednotlivých úkolů, jako takový odhad. Často si pak k tomu zpětně zapíšu, kolik jednotek mi to skutečně vzalo.“

Tím se nakonec vracíme k výhodám techniky. Nejen že dává pracovním dnům rytmus – postupem času ale díky ní budete stále lépe odhadovat, kolik času vám jednotlivé úkony vezmou. A namísto nerudného „až zaprší a uschne“ můžete ostatním začít říkat třeba: za tři rajčata!

(Článek jsem připravil v šesti pomodorech.)

Otevřít diskuzi 0