Naučte se pozorněji vnímat, co a jak jíte. Budete jíst méně, kvalitněji a s větším požitkem.
Jak začít? Rozinkovým cvičením. Možná se teď děsíte, protože rozinky nejsou zrovna potravina, kterou byste si chtěli užívat a vychutnávat. Ale zkuste se přenést přes to, že je vždy úspěšně vydloubáváte z vánočky i tvarohových koláčků, a tři si vezměte. Třeba budete výsledkem cvičení sami překvapeni. (Pokud ale nejste schopni odpor k rozinkám překonat a nemáte v sebemenším úmyslu se jich ani dotýkat, sáhněte po datlích, brusinkách nebo jiné vám příjemnější pochutině.)
Jednu rozinku si položte na dlaň. Nejprve ji prozkoumejte pohledem. Projíždějte očima celý její povrch, jako byste ji viděli poprvé. Jaká je její barva? Jaký má tvar? Promněte ji mezi prsty. Co cítíte? Jakou má strukturu? Je drsná? Hebká? Malá? Velká? Co vám jde hlavou? Nad čím přemýšlíte? Týká se to rozinky? Jaké pocity se ve vás vynořují? Dejte si na čas.
Až jste si jisti, že jste provedli detailní prozkoumání zrakem i hmatem, k rozince přičichněte. Co cítíte? Jaké myšlenky vám jdou hlavou? Objevují se nějaké vzpomínky? Teď rozinku přiložte ke rtům. Sbíhají se vám sliny? Vložte ji do úst, ale ještě nežvýkejte. Nechte ji ležet na jazyku. Vnímáte chuť? Začněte pomalu žvýkat. Jaký zvuk rozinka vydává? Lepí se vám na zuby? Kouše se dobře? Připravte se na polknutí. Představte si, že polykáte, a polkněte. Cítíte rozinku ve vašem těle? Jak chutnala?
Proces opakujte i s dalšími dvěma rozinkami. Jaký to pro vás byl zážitek? Všímáte si stejných drobností i v průběhu vašeho běžného jídla?
Možná se vám cvičení zdálo až příliš jednoduché, ale právě v jednoduchosti je jeho největší síla. Pozornost je základní vlastností každého člověka. Máme ji uvnitř sebe, jen ji musíme pravidelně trénovat a cvičit.
Ačkoli celý koncept vědomého jedení zní velmi pěkně, pravděpodobně o půlhodinové obědové pauze v práci nenajdete dostatek času, abyste si jídlo vychutnali popsaným způsobem. To je v pořádku. Vědomé jedení je pomalý proces, který se postupně trénuje. Jak jej tedy aplikovat v plném pracovním vytížení?
Pokračování článku je pouze pro předplatitele s plným přístupem. Chcete-li pokračovat ve čtení, pořiďte si předplatné.
Měsíčně to je 200 Kč
Koupit jako dárekPřístup na půl roku ke všemu, co jsme kdy pro předplatitele udělali.
Měsíčně to je 133 Kč
Koupit jako dárekPřístup ke všemu, co jsme kdy pro předplatitele udělali.
Měsíčně to je 104 Kč
Koupit jako dárekPřístup na dva roky ke všemu, co jsme kdy pro předplatitele udělali, výhodněji.
Publicistka
Psychologie.cz je jednoznačně nejkvalitnější a nejzajímavější internetový portál o psychologii v českém prostředí. Sdružuje velké množství kvalitních autorů, kteří dokáží zasvěceně a zároveň svěže psát o mnoha oblastech psychologického výzkumu i o osobních zkušenostech. Každý tu najde to své: poslední psychologické výzkumy i praktickou pomoc, jak lépe porozumět sobě a druhým.
Psychiatr
Projekt Psychologie.cz se mi líbil od samého začátku, proto jsem do něj s radostí šel. Myslím, že je užitečné znát pár odborných názorů, třebaže se podle nich nemusím řídit.
Psycholožka
Cením si toho, že lidé za serverem Psychologie.cz nedají na instantní návody na štěstí ani jednoznačná tvrzení o tom, jak se věci mají. Naopak nabízí čtenářům různé pohledy, jak se na dívat na sebe, vztahy i na okolní svět, a důvěřují jejich schopnosti najít si v nabídnuté mozaice to své.
Pokud si nejste jisti, můžete se podívat na seznam videí a článků, které předplatné nabízí.