Vyberte si své téma Přístup k hlavnímu obsahu

Všímavost v jídle

Naučte se pozorněji vnímat, co a jak jíte. Budete jíst méně, kvalitněji a s větším požitkem.

11:35
Naučili jsme se žít bez ohledu na vlastní tělo, s myšlenkami upřenými ke kariéře, rodině, k materiálnímu zabezpečení. Úspěšně osekáváme obědové pauzy, kávu popíjíme za pochodu a vymýšlíme, kam nacpat hodinu ve fitku. A i při celém tom životě v jednom kole neustále přibíráme, stoupá nám cholesterol a objevují se další zdravotní problémy. Dnes si představíme jednoduché zásady vycházející z takzvaného mindful eating (vědomé jedení), díky kterému se můžeme znovu naučit užívat si jídlo a mít je pod kontrolou.

Jak začít? Rozinkovým cvičením. Možná se teď děsíte, protože rozinky nejsou zrovna potravina, kterou byste si chtěli užívat a vychutnávat. Ale zkuste se přenést přes to, že je vždy úspěšně vydloubáváte z vánočky i tvarohových koláčků, a tři si vezměte. Třeba budete výsledkem cvičení sami překvapeni. (Pokud ale nejste schopni odpor k rozinkám překonat a nemáte v sebemenším úmyslu se jich ani dotýkat, sáhněte po datlích, brusinkách nebo jiné vám příjemnější pochutině.)

Jednu rozinku si položte na dlaň. Nejprve ji prozkoumejte pohledem. Projíždějte očima celý její povrch, jako byste ji viděli poprvé. Jaká je její barva? Jaký má tvar? Promněte ji mezi prsty. Co cítíte? Jakou má strukturu? Je drsná? Hebká? Malá? Velká? Co vám jde hlavou? Nad čím přemýšlíte? Týká se to rozinky? Jaké pocity se ve vás vynořují? Dejte si na čas.

Až jste si jisti, že jste provedli detailní prozkoumání zrakem i hmatem, k rozince přičichněte. Co cítíte? Jaké myšlenky vám jdou hlavou? Objevují se nějaké vzpomínky? Teď rozinku přiložte ke rtům. Sbíhají se vám sliny? Vložte ji do úst, ale ještě nežvýkejte. Nechte ji ležet na jazyku. Vnímáte chuť? Začněte pomalu žvýkat. Jaký zvuk rozinka vydává? Lepí se vám na zuby? Kouše se dobře? Připravte se na polknutí. Představte si, že polykáte, a polkněte. Cítíte rozinku ve vašem těle? Jak chutnala?

Proces opakujte i s dalšími dvěma rozinkami. Jaký to pro vás byl zážitek? Všímáte si stejných drobností i v průběhu vašeho běžného jídla?

Možná se vám cvičení zdálo až příliš jednoduché, ale právě v jednoduchosti je jeho největší síla. Pozornost je základní vlastností každého člověka. Máme ji uvnitř sebe, jen ji musíme pravidelně trénovat a cvičit.

Nemám čas

Ačkoli celý koncept vědomého jedení zní velmi pěkně, pravděpodobně o půlhodinové obědové pauze v práci nenajdete dostatek času, abyste si jídlo vychutnali popsaným způsobem. To je v pořádku. Vědomé jedení je pomalý proces, který se postupně trénuje. Jak jej tedy aplikovat v plném pracovním vytížení?

Pokračování článku je pouze pro předplatitele s plným přístupem. Chcete-li pokračovat ve čtení, pořiďte si předplatné.

Máte koupené předplatné? Přihlašte se.

Půlroční předplatné

1200 Kč

900 Kč

Měsíčně to je 150 Kč

Koupit jako dárek

Přístup na půl roku ke všemu, co jsme kdy pro předplatitele udělali.

  • články pro předplatitele
  • audio verze článků
  • videa pro předplatitele
  • přístup do archivu
  • přístup do Učebny
  • online poradna

Roční předplatné

1600 Kč

1200 Kč

Měsíčně to je 100 Kč

Koupit jako dárek
  • články pro předplatitele
  • audio verze článků
  • videa pro předplatitele
  • přístup do archivu
  • přístup do Učebny
  • online poradna

Přístup ke všemu, co jsme kdy pro předplatitele udělali.

Dvouleté předplatné

2500 Kč

1900 Kč

Měsíčně to je 79 Kč

Koupit jako dárek

Přístup na dva roky ke všemu, co jsme kdy pro předplatitele udělali, výhodněji.

  • články pro předplatitele
  • audio verze článků
  • videa pro předplatitele
  • přístup do archivu
  • přístup do Učebny
  • online poradna
Zaplatit můžete platební kartou nebo bankovním převodem v korunách nebo v eurech.
Jan Majer
Jan Majer
vydavatel, šéfredaktor
Jan Smetánka
Jan Smetánka
vydavatel, manažer
„Staňte se součástí Psychologie.cz a využívejte celý web. Je v něm víc, než si myslíte. Stejně jako ve vás.“

Řekli o nás

Aleš Borecký

Aleš Borecký

Psycholog, psychoterapeut

Péče o duši potřebuje komunikační prostor, přísun inspirace, různé pohledy, zajímavé myšlenky a silné příběhy. Smícháme-li tyto ingredience dohromady, můžeme ochutnat jedinečný koktejl plný chuti a výživy. Tomuto koktejlu se říká také Psychologie.cz.

Zuzana Daňková

Zuzana Daňková

Studentka psychologie a filozofie, publicistka, soukromá lektorka psychologie a angličtiny

Psychologie.cz je jednoznačně nejkvalitnější a nejzajímavější internetový portál o psychologii v českém prostředí. Sdružuje velké množství kvalitních autorů, kteří dokáží zasvěceně a zároveň svěže psát o mnoha oblastech psychologického výzkumu i o osobních zkušenostech. Každý tu najde to své: poslední psychologické výzkumy i praktickou pomoc, jak lépe porozumět sobě a druhým.

Albert Kšiňan

Albert Kšiňan

Psycholog

Na českém internetu je Psychologie.cz unikátem. Neexistuje žádný další web, který nabízí denně aktualizované původní autorské příspěvky, původní videa či odbornou radu. Psychologie.cz je tím pravým prostorem pro čtenáře, které neuspokojí plytké poučky z lifestylových časopisů či facebooková moudra, pro čtenáře, kteří se nebojí jít do hloubky a ptát se proč, pro čtenáře, kteří nezapomněli, co to znamená číst.

Koupit předplatné

Pokud si nejste jisti, můžete se podívat na seznam videí a článků, které předplatné nabízí.