Podcast 28 min
odemčené

Dezinformace jako zranění

Proč je tak těžké nereagovat na lži? Přemýšlejte o tom s Adamem Suchým.

28:03
Adam Suchý

Adam Suchý
Klinický psycholog

Petr Bouška

Petr Bouška
Moderátor

12. 5. 2022

Ze seriálu: V sobě

Dokud jsme se kvůli dezinformacím hádali jen v diskusích na sociálních sítích, ještě nebylo tak zle. Teď mají tyto konflikty reálný dopad na naše životy. Kvůli rozporům ukončujeme mnohá přátelství i kontakt s příbuznými ve skutečném světě. Musíme se jako jednotlivci i jako společnost pohnout dál. Zaměřme se na děti. Co by měla dělat škola, co rodiče? Jak bychom měli sami změnit své chování? Poslechněte si rozhovor Petra Boušky s psychologem Adamem Suchým.

V podcastu uslyšíte:

  • Proč lidé vytváří a šíří dezinformace? Je to přirozená potřeba?
  • Proč je těžké některé zprávy nesdílet, nereagovat na ně?
  • Jak by měla vypadat mediální gramotnost na školách?
  • Má smysl starším lidem vysvětlovat, jak média fungují?
  • Jak se bránit infodemii, záplavě informací?
  • Jak filtrovat zprávy a zdroje, které si k sobě pouštíme?
  • Jak a proč si naordinovat digitální půst?
  • Měli by být lidé za vytváření a šíření dezinformací trestáni?

Články k poslechu

Živoucí tělo

Je naší spojkou se světem, přesto ho málokdy doopravdy vnímáme. Jak to napravit?

10 min

Citově mimo

Druhý vás poslouchá, ale jako by neslyšel. Proč se někdy nedokážeme na blízké naladit?

8 min

Ve špatném vztahu

Co nás tam drží? Nevědomky si přehráváme staré vzorce a zranění. Kudy ven?

12 min

Hranice v rodině

Babičky chtějí vídat vnučku častěji, mně jejich přítomnost nedělá dobře.

11 min

Lidoop v zrcadle

Martin Burget přináší zajímavosti z oboru psychologie.

11 min

12. 5. 2022

Přemýšlejte o životě s předními psychology a psychoterapeuty. Podcast Psychologie.cz s moderátorem Petrem Bouškou vám pomůže pochopit, co ve vás je a co se ve vás děje.

Více autorů

  • Sebepoznání
Nastavení soukromí

Můžeme povolit některé další služby pro analýzu návštěvnosti? Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat.

Více informací.