Foto: Thinkstock.com
odemčené

Strava jako přirozená životní cesta

Malé změny v jídelníčku mohou znamenat velké změny v našem životě.

Jan Smetánka

Jan Smetánka
Vydavatel Psychologie.cz

19. 4. 2012

Ze seriálu: Bodylab

Když jsem tátovi zase jednou popisoval své nové objevy ohledně výživy, s lehkým úsměvem poznamenal, jestli si náhodou zbytečně nekomplikuju život. Sám tvrdí, že šťastný člověk nemá za celý život potřebu vědět, kde má játra nebo ledviny. Něco na tom v jeho případě bude, on tu potřebu zatím neměl.

Ještě jsem nenasbíral tolik životní moudrosti a svůj život si asi trochu komplikuju, ale vím, že kvalitu mého života významně ovlivňuje i to, co do sebe každodenně dostávám.

Naše strava může být synonymem pro zdraví nebo nemoc. A záleží jen na nás, jakou variantu si vybereme.

Jedině když budu zdravý, mohu být užitečný sobě i ostatním. Rezonuji s lékařem Igorem Bukovským, odborníkem na výživu, když říká: Chci usínat spokojený a probouzet se nedočkavý.

Jídelníček šitý na míru

V přístupech k našemu stravování neexistuje jedno univerzální řešení pro všechny. Každý z nás jsme naprostým přírodním unikátem se svými individuálními potřebami, což nakonec platí i pro ostatní oblasti našeho života.

Jaký to byl pro mě šok, když mi v rámci léčby u tradiční čínské medicíny bylo naordinováno červené maso, které jsem před tím zhruba deset let nejedl. Byl jsem odborníky upozorněn na to, že vegetariánství a tomu podobné modely jsou pro mě „sebevraždou“. Ale velice rychle a hlavně s chutí jsem si na novou změnu zvykl.

V mládí jsem byl pod vlivem okolí a kamarádů a odkazoval se na ochranu zvířat. Také jsem tehdy pravidelně minimálně jednou do roka do sebe ládoval antibiotika. Zvířátka mám rád, ale musí mi prominout – dávám přednost svému zdraví. Nic proti filozofii vegetariánství, ale pro mě to prostě není.

Výše popsané má blízko k přístupu, který je mi v poslední době nejbližší – strava podle metabolických typů. Ta zjednodušeně dělí strávníky na bílkovinové, sacharidové a smíšené typy podle toho, jaká složka stravy (zda převaha bílkovin nebo sacharidů) zajistí optimální fungování našeho organismu, od nálady a množství energie po trávení a náchylnost k nemocem.

S nadsázkou se traduje, že bílkovinový typ žije proto, aby jedl, sacharidový naopak jí proto, aby žil. Já z toho jednoznačně vycházím bílkovinově. Tato poučka je ovšem zjednodušená. Na internetu najdete rady a dotazníky, jak se v tomto ohledu v sobě zorientovat, ale jistotou je stejně návštěva výživového poradce, který vám k vašemu typu zároveň sestaví ideální jídelníček, ve kterém hraje velkou roli i váš životní styl nebo množství a druh pohybových aktivit.

Drobné kroky pro velké změny

Využívejte celý web.

Předplatné

Možná se teď zamyslíte nad tím, že už i tak máte svůj život komplikovaný až až a nechcete najíždět do ještě větších obrátek. Naštěstí i u stravy platí, že malé, ale zato pravidelně dodržované změny mohou v našem životě vyvolat velkou pozitivní odezvu a my se díky ní budeme cítit mnohem lépe. A o to jde podle mého především. Nakonec, drobné změny můžeme vždy dále prohlubovat.

Zkuste si z následujících tipů vybrat ty pro vás „méně bolestné“ a vyzkoušejte je zařadit do svého života:

  • Jezte pravidelně a udělejte si ze snídaně hlavní gastronomickou událost dne. Odborník na zdravý životní styl Paul Chek tvrdí, že nejsme jen to, co jíme, ale i kdy jíme.

  • Nahraďte limonády, kolu a kafe vodou, ideálně filtrovanou kohoutkovou. Dost pravděpodobně budete překvapeni i její svěží chutí. Tělo vám i poděkuje, když mu dodáte vodu teplou, nikoliv ledovou, jak jsme zvyklí konzumovat v létě v domnění, že se krásně zchladíme. Číňané i v tom největším vedru pijí horký čaj. Vynásobte svou tělesnou hmotnost číslem 0.033 – zhruba tolik litrů těkutin potřebuje vaše tělo každý den.

  • Co vám sedí nejlépe hledejte sami u sebe, méně pak u všeobecných pouček z médii (jako je toto:)). Všímejte si svých individuálních potřeb, jak vaše tělo na stravu a její změny reaguje. Sami se v této oblasti vzdělávejte.

  • Nestřídejte různé druhy diet. Akorát tím matete vlastní tělo, které má rádo pravidelnost.

  • Pokud vám jde hlavně o hubnutí, zjistěte si svůj metabolický typ, jezte naplno, neomezujte se s přísunem kalorií. Hladovění je pro naše tělo stresem a podle toho také reaguje. Efekt nakonec může být opačný.

  • Ke změně jídelníčku přidejte cvičení. Pokud při cvičení váha neklesá tak, jak jste očekávali, je to vlastně dobré znamení – ubývá tuku a zároveň přibývá svalové hmoty. Spíš si všímejte, zda se cítíte lépe.

  • Zaujala mě rada trenérky a výživové poradkyně Justyny Mackové: Jezte potraviny, které se rychle kazí, předtím, než se zkazí. Jídlo by se mělo co nejvíce podobat svému původnímu stavu (i dnes si dáte oběd z fast foodu?). Justyna dále doporučuje „velký úklid“ – vyhoďte z ledničky průmyslově zpracované potraviny. Co vám tam zbyde?

  • Nepřejídejte se. Nadmíra jídla je pro tělo zátěž spojená nejen s únavou.

  • Hledejte alternativy supermarketů. Sám jsem si oblíbil farmářské trhy na pražské náplavce. Při pěkném počasí se z nich stává příjemný společenský happening. Nezřídka tu potkávám své přátele a společně si užíváme neuspěchaný nákup pod širou oblohou.

  • Omezte konzumaci bílého cukru a sladkostí. Věc, která je pro mě stále vyšší dívčí.

Ano, může to znít komplikovaně, ale nakonec – naše strava je parťákem, se kterým se potkáváme několikrát denně. A asi se shodneme na tom, že je dobré udržovat dobré dlouhodobé vztahy. Ale i přesto se jednou za čas těším na opékaný buřt nad ohněm na Skalce nad Mníškem během procházek po Brdech.

Články k poslechu

Od všeho utéct

Péče o děti vytahuje na povrch stíny z naší minulosti. Jak se s nimi vypořádat?

13 min

Jak opouštět své sny

Všechno už v životě nestihnete. Nemá smysl rvát to silou. Učme se pouštět.

12 min

Čtení pocitů

Přestaňte své prožitky rozebírat. Naslouchání signálům z nitra vypadá jinak.

7 min

Panovačné dítě

Děti si potřebují osahat svou sílu. A poznat, kde jsou její hranice.

13 min

Jsem nejhorší

Srovnávat se neustále s okolím našemu sebevědomí nepomáhá. Co tedy?

12 min

Jan Smetánka

Vydavatel Psychologie.cz

19. 4. 2012

Jan Smetánka

Vydavatel Psychologie.cz

Načítá se...
Načítá se...
Načítá se...

Nejlépe hodnocené články

Nastavení soukromí

Můžeme povolit některé další služby pro analýzu návštěvnosti? Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat.

Více informací.